Értékeink

Mencshelyi csipke

Gazdag Károlyné (Isó Lujza), 1923 – 2005, csipkeverő

 

CsipkeverésLujza néni 1923-ban Mencshelyen született. A mencshelyi csipke hagyományok egyik jeles megteremtője és továbbadója. Az ő neve hallatán, e kis dunántúli faluban, mindenkinek a csipkeverés jut az eszébe. Gyönyörű munkái nagyon sok embert elkápráztatott. Sajnos már nem lehet közöttünk! A csipkecsodái közül csak pár darab maradt meg a családja tulajdonában (a kiállított darabok), mert a többit elajándékozta, vagy pedig eladta. Lujza néni 1938-ban, 15 éves korában találkozott először a csipkeveréssel. Tanítómestere Isó Margit (evangélikus papkisasszony) volt, aki Balatonendréden tanult meg vert csipkézni.

 

Leány korában rengeteget csipkézett – gyönyörű asztalterítők, oltárterítők, függönyök, stb. kerültek ki alkotó keze közül.

 

OltárterítőA Mencshely-i evangélikus oltárterítőt ő tervezte és a falu asszonyaival közösen készítette el. A csipkéket nem csak készítette, hanem tervezte is. Rendszeresen tanította a falu asszonyait, lányait a csipkeverés fortélyaira. Férjhez menése és a gyerekek születése után, már csak ritkán csipkézett. A nyugdíjba vonulása után kezdett el ismét aktívan csipkézni. Munkáival sok-sok kiállításon szerepelt. Számtalan helyre hívták bemutatózni és szakkörök vezetésére. Csipke csodáit nem csak itthon, de külföldön is megcsodálták.

 

Gyarmati István evangélikus lelkész kezdeményezésére 1994-ben indult Mencshelyen egy csipkeverő szakkör azzal a célzattal, hogy a csipkeverés tudományát át kell adni az ifjúság számára. Ennek szakkörnek a vezetője Gazdag Károlyné és a Buda Pálné volt. Szeretettel és türelemmel foglalkoztak a fiatal tanítványaikkal.

A tanfolyam résztvevői

Fazekas Anna
Antal Katalin
Heilig Timea
Nagy Bernadett
Kuti Ágnes
Kuti csilla
Zábrák Gyuláné
Buda Tímea
Balogh Edina

 

Tanfolyam1998-ban Mátyás Károlyné (Rózsás Ágota) ösztönzésére egy újabb csipkeverő tanfolyam indult, amelynek vezetője, szakmai irányítója Gazdag Károlyné lett. Ez a tanfolyam Nagyvázsonyban indult, mivel Ági ott él, de gyökerei Mencshelyre vezethető vissza, hiszen gyermekkorát ott töltötte. A tanfolyamon résztvevők megalakították a mencshelyi csipkeverő hagyományokat ápoló Baráti Kört.

Tagjai

Mátyás Károlyné – mencshelyi születésű, az édesanyja tudott csipkézni
Rózsás Ágota
Balogh Ernőné
Bertalan Katalin – mencshelyi születésű, az édesanyja tudott csipkézni
Tuza Ferencné
Molnár Irén – mencshelyi születésű, az édesanyja tudott csipkézni
Molnárné Szibele Györgyi – mencshelyi lakos, az anyósa tudott csipkézni
Gazdag Renáta és Gazdag Szabina – Gazdag Károlyné unokái
Bertalan Istvánné – balatonfüredi lakos
Kátai Valéria – balatonfüredi lakos
Rózsásné Holczer Éva – a férje mencshelyi születésű volt
Piltman Károlyné – nagyvázsonyi lakos
Kovácsné Nagy Antónia – nagyvázsonyi lakos

 

Ez a Csipkeverő Baráti Kör azt tűzte ki céljául és feladatául, hogy a mencshelyi csipkeverő hagyományokat újra éleszti és átörökíti az utókor számára. Éppen e cél érdekében a Lujza néni által tervezett minták alapján készítették legszívesebben a csipkéket.

 

1999-ben a Baráti Kör részt vett a Kiskunhalasi Országos Kiállításon, ahol a csipkéi a „Hunnia virágai” c. pályázaton is szerepeltek. Így sikerült elérni, hogy Magyarország térképén feltüntessék Mencshelyt, mint olyan helyiséget, ahol csipkekészítők élnek. Sajnos a kiállítás után szomorú esemény következett be: Gazdag Károlyné súlyosan megbetegedett. A tagok szomorúan vették tudomásul, hogy szeretett Lujza nénijük többet nem tud velük csipkézni. A sors közbeszólása ellenére a Baráti Kör elhatározta, hogy tovább folytatja a szakköri munkáját, s új oktatónak Buda Pálnét kérte fel. De sajnos csak rövid ideig, mert a Buda Pálné is meghalt. Azonban a Baráti Kör most sem adta fel és tovább működött. A következő szakmai irányító Balogh Ernőné, (Bertalan Katalin) lett, aki közben elvégezte a Csipkekészítő, Szakoktatói iskolát.

 

A Baráti Kör a legfontosabb feladatának a Mencshelyi csipkeverés hagyományának átörökítését tartja az utókor számára.